LEAPin konferencije dio su cjelogodišnjeg LEAP programa kojeg Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) provodi već osmu godinu za redom uz podršku Europske komisije. Ove godine, cilj je bio provesti konferencije po regionalnim centrima Hrvatske pa je tako u petak, 14. travnja, Filozofski fakultet u Rijeci bio domaćin LEAPin konferencije. Ova jednodnevna manifestacija okupila je vrhunske predavače i sudionike zainteresirane za teme kao što su gaming, kriptovalute, poduzetništvo i Erasmus+ program. 

 

LEAPin Rijeka predavanja i paneli 

Uvodnu riječ na konferenciji održala je Tena Žganec, voditeljica projekata u HUKI-ju, koja je sudionicima približila koncept LEAP projekta i njegovu važnost u poticanju kreativnosti i inovacija među mladima. 

Strast prema videoigrama i igranju, mladi poduzetnik Marko Matijević pretvorio je u vlastiti biznis – osnivač je najveće gaming arene u Hrvatskoj, Hall of Game u Zagrebu, a osim toga osnivač je i startupa HOG & Gamio.GG. Održao je predavanje na temu “Kako kriptovalute revolucioniraju gaming industriju?”

Spojio je dvije zanimljive teme – gaming i kriptovalute te je sudionicima pružio uvid u promjene i mogućnosti koje kriptovalute donose u svijetu gaminga.

Emira Brkić Karninčić, diplomirana ekonomistica iz Smart RI-ja, održala je predavanje na temu održivosti i uloge mladih u projektima pametnih gradova. Potaknula je sudionike na razmišljanje o kreiranju održive budućnosti i važnosti aktivnog sudjelovanja mladih u projektima koji doprinose održivom razvoju gradova i društva.

Panel na temu “Poduzetništvo bez granica” privukao je veliku pozornost sudionika. Matija Blažević, suvlasnik i direktor Rakhia Bar franšize, Damir Krnić, direktor Logiste i Marija Mažar, urednica i osnivačica poznatog Riječkog lifestyle portala Silueta te vlasnica Alura PR agencije, podijelili su svoja iskustva, savjete i izazove s kojima su se susreli pri realiziranju vlastitih projekata. Panel je istaknuo važnost inovativnosti, hrabrosti i prekidanja granica kao ključnih faktora za uspješno poduzetništvo.

Konferencija je također obuhvatila Erasmus+ program, koji je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Tom prilikom, Matea Lozančić pričala je o mogućnostima koje Erasmus+ program pruža studentima Sveučilišta u Rijeci.

LEAPin Rijeka interaktivne radionice 

U sklopu ove jednodnevne konferencije u Rijeci, održane su i dvije interaktivne Social Impact Award radionice koje provodi već spomenuti Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) u suradnji sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade. Radionice su usmjerene na promicanje poduzetničkih vještina kod mladih i učenju kako od ideje napraviti održivi projekt.

Prvu radionicu “Business modeling” održao je Boris Golob, direktor Step Ri-ja. Definirao je poslovni model, detaljno je prikazao plan poslovnog modela uz upute za korištenje, naveo osnovna pravila za uspješnu provedbu, pokazao primjer Wikipedie, a na kraju je sa sudionicima razrađivao njihove poslovne modele.

Posebno se istaklo dvoje ambicioznih sudionika koji su predstavili svoju poslovnu ideju – izrada aplikacije za praćenje i analizu igrača u sportu koja bi pomoću kamere bilježila brzinu i kretanje igrača po terenu, a Boris im je pomogao u koracima do realizacije. 

Drugu radionicu “Idea Generation” održao je Neven Tamarut, direktor razvoja poslovanja Step Ri-ja. Radionica se sastojala od poticanja kreativnosti, predstavljanja tehnika razmišljanja, analize određenih primjera i na kraju rješavanjem zadataka. Zaključak ove radionice je da stvaranje ideja mora uvijek biti “out of the box” i da zapravo ne postoje glupe ideje!

Svojim iznimno zanimljivim i inspirativnim predavanjima i panelima te praktičnim radionicama, konferencija je mladim sudionicima pružila konkretne alate i vještine potrebne za razvoj vlastitog poslovanja.

Atmosfera na konferenciji bila je puna entuzijazma, pozitivne energije i inspiracije. Mladi su se međusobno povezali, razmijenili ideje i iskustva te stvorili nova poznanstva i moguće buduće suradnje. LEAPin konferencija je definitivno ostvarila svoj cilj – potaknuti mlade ljude na poduzetnički duh, pružiti im znanja i vještine te ih inspirirati da ostvare pozitivne društvene promjene kroz inovativne projekte i ideje!