Kreativni sudionici iz čak devet zemalja okupili su se od 1. do 8. ožujka 2023. godine u Velbertu (Njemačka) u sklopu projekta “Media Influence in Youth Work”. Organizator projekta bila je JuBuK organizacija, a među sudionicima bila su i naša tri člana iz Hrvatske – Ivana, Marko i Antonija.

Cilj i svrha projekta

Cilj projekta bio je osnažiti mlade i stručnjake koji rade s mladima u snimanju, uređivanju i distribuciji internetskih video zapisa. Predstavljena je važnost razumijevanja video sadržaja kao najpopularnijeg među mlađim generacijama te upoznavanje s načinom komunikacije s mladima kroz takav tip sadržaja. Svrha projekta je pružiti potrebne vještine i znanja te potaknuti međusobnu suradnju stručnjaka s mlađim generacijama u izradi internetskog video sadržaja s društvenim utjecajem. Takvi videozapisi bi trebali nositi snažne društvene poruke i imati potencijal za ostvarivanje značajnih društvenih promjena na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Kako su radionice izgledale

Kroz različite aktivnosti sudionici su se upoznali s tehnikama i vještinama izrade video sadržaja kojima ih se želi zainteresirati i motivirati za područja karijere povezana s medijskom kulturom. Glavni dio programa bio je posvećen tehničkom iskustvu izrade videozapisa, počevši od izrade scenarija, produkcije do strategija širenja putem interneta. Sudionici su se upoznali s različitim alatima i tehnologijama za snimanje i uređivanje videozapisa te su stekli praktično iskustvo kroz zadane vježbe.

Zaključno 

Naši članovi, Ivana, Marko i Antonija, ponijeli su s putovanja vrijedne informacije o medijskoj kulturi te alatima i metodama korisnima za izradu video materijala. Osim toga proširili su i svoje međunarodne kontakte koji im omogućuju daljnju suradnji i razmjenu ideja na budućim projektima.

 

 

 

Projekt se provodi u okviru Erasmus+ programa koji sufinancira Europska unija te koji podržava razvoj znanja i vještina u područjima edukacije, treninga, mladih i sporta. Sadržaj ovog bloga isključiva je odgovornost Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Više o programu može se pročitati ovdje: https://ampeu.hr/erasmus