O čemu se radi?

„Little act, true change“ je međunarodni projekt o poduzetništvu sufinanciran od strane Europske Unije u okviru Erasmus+ programa, a koji uključuje dvije razmjene mladih.

Prva razmjena mladih provedena je od 13.9.2022. do 19.9.2022. u Hrvatskoj. Na njoj je sudjelovalo 30 mladih osoba od 18 do 30 godina iz sljedećih zemalja i organizacija:

Kako međunarodni projekt razmjene mladih izgleda?

Erasmus+ razmjena mladih sastoji se od brojnih aktivnosti koje su usmjerene na to da mladi kroz neformalno obrazovanje uče o pojedinim temama, u ovom slučaju u području poduzetništva. Na našoj razmjeni isprobali smo razne tehnike: energizere, glumu, snimanje video materijala, korištenje digitalnih alata poput Padleta i Kahoot-a, crtanje, kvizove, glazbu i ples, filmove, pa čak i – vjerovali ili ne – tišinu!

Što smo naučili?

Od kuda početi? Radili smo na definiranju poduzetništva, razumijevanju ciljne skupine, razvoju projekata, pronalasku strasti kroz Ikigai metodu, izradi poslovnog plana, pitchiranju i samorefleksiji. Svi su sudionici u timovima imali priliku razviti vlastitu poduzetničku ideju i predstaviti je drugima u okviru kratkog pitcha, nakon čega je najbolja ideja – baš kao u svakom drugom poduzetničkom natjecanju – osvojila najviše financija od strane investitora. Osim toga, snimljeni su video materijali na nekoliko važnih tema: poslovni model, poduzetništvo, ikigai, pitch i ciljana skupina.

Cijelu je razmjenu vodio iskusan facilitator Mirko Logožar, osnivač edukativne platforme Different.

Posjet lokalnim poduzetnicima

Uz sve , posjetili smo i lokalnu poduzetnicu Marijanu Brcko u gradu Oroslavju koja nas je upoznala s vlastitim poduzetničkim pothvatima vezanima uz  OPG Brcko u koje je zakoračila zajedno s bratom Nikolom Brcko. Na svojem ranču nude raznovrsne evente, ponajprije za one najmlađe, kao što su to rođendaonice i edukativne radionice o prirodi i životinjama. Također, nudi se i mogućnost kampiranja u seoskoj idili. Osim toga, Marijana se bavi pisanjem priča za djecu i theta healingom, a izumila je i kartice emocionalnih potreba koje pomažu djeci s izražavanjem emocija. Od Marijane smo dobili puno korisnih informacija o poduzetničkim koracima, kao i brojne savjete oko toga kako iskoristiti vrijeme na najbolji mogući način, kako balansirati privatni i poslovni život te zbog čega je podrška bližnjih važna.

Što dalje?

Kako smo na početku spomenuli, „Little act, true change“ je međunarodni projekt koji uključuje dvije razmjene mladih. Druga se razmjena mladih održava u prosincu u Gruziji. Trenutno su sva mjesta za sudjelovanje već popunjena, no svakako nas zaprati da vidiš kako nam je bilo i na tamo putovanju.

Ako te zanima nešto više o Erasmus+ projektima, volio bi sudjelovati na istima ili možda volontirati na raznim aktivnostima koje HUKI provodi, slobodno nam se javi na blanka@huki.hr

Vidimo se! 🙂

Ostatak fotografija dostupan je niže u galeriji.

Projekt se provodi u okviru Erasmus+ programa koji sufinancira Europska unija te koji podržava razvoj znanja i vještina u područjima edukacije, treninga, mladih i sporta. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Više o programu može se pročitati ovdje: https://ampeu.hr/erasmus