Završio je 11. TEDxZagreb: Više od 200 posjetitelja se okupilo na najvećem TEDx događaju u Hrvatskoj i čulo ideje vrijedne širenja

U petak, 15. listopada, u Zagrebu se održao jedanaesti po redu TEDxZagreb s temom “Vision of the Future”. Događaj je moderirao iskusni voditelj Alek El-Kazal, a ukupno 12 govornika je pred više od 200 posjetitelja u Avant Gardenu podijelilo svoje ideje vrijedne širenja na pozornici najvećeg TEDx događaja u Hrvatskoj.

“Tema ovogodišnjeg izdanja nametnula se sama od sebe, a puna dvorana tijekom čitavog radnog dana je potvrdila da smo bili u pravu s odabirom. Naši su govornici pripremali svoje govore s mentoricama više tjedana, a neki čak i više mjeseci te su ispunili očekivanja TEDx pozornice. Spremni smo opravdati veličinu sljedećeg TEDx izdanja u 2022. godini s novim govornicima i očekivanja publike da će čuti ideje vrijedne širenja”, rekli su organizatori iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

12 govornika – 12 ideja

Među ovogodišnjim govornicima bili su sveučilišni profesor i znanstvenik Bojan Jerbić koji je uspješno objasnio mogu li roboti biti pametniji od nas, a direktorica poduzeća BioVega Jadranka Boban Pejić otkrila je koja je to hrana za budućnost. Odvjetnica i strastvena zagovarateljica umjetne inteligencije Marijana Šarolić Robić pojasnila je kako u svijetu umjetne inteligencije ima mjesta za svakoga pod jednim uvjetom, a diplomirana novinarka te konzultantica za odnose s javnošću Andrea Tintor podijelila je ideju stvaranja stvarnosti na temelju fikcije.

Od psihologinje Mirne Šmidt publika je mogla čuti više o ideji ispunjenog života u budućnosti, a neuroznanstvenik s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Dinko Smilović razbio je mitove o kapacitetima našeg učenja.

Korak dalje učinila je potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) Hajdi Ćenan s razmišljanjem o tome što bi bio zadatak umjetne inteligencije u budućnosti, a nakon nje je o blockchainu govorio tech poduzetnik Boris Agatić.

Kraj 11. Izdanja obilježili su govori osnivača i direktora Good Game Globala Nikole Stolnika koji je publiku naveo na razmišljanje o budućnosti učenja kroz videoigre, dok je profesionalna balerina Andrea Solomun podijelila je svoju ideju kako svi mogu biti balerine. U svom govoru “Kako razumjeti pse” trenerica pasa Ana Odak otkrila je više o razumijevanju omiljenih četveronožaca, a bivši pomoćnik ministra znanosti i sadašnji izvanredni profesor FER-a te čovjek koji je doveo internet u Hrvatsku Predrag Pale pokušao je dati odgovor na pitanje tko stvara budućnost.

Govori dostupni svima

Svi govori 11. TEDxZagreba su objavljeni na službenom TEDx YouTube kanalu koji broji više od 32.5 milijuna pretplatnika i okuplja govore s idejama vrijednima širenja iz cijelog svijeta, a trenutno najgledaniji TEDxZagreb video s više od 1.2 milijuna pregleda je onaj od Cristel Carrisi.

Najveći TEDx u Lijepoj našoj

TEDx u Hrvatskoj djeluje od 2010. godine kada je održan prvi TEDxZagreb događaj, a to ga čini najstarijim, najvećim i najpopularnijim TEDx događajem u Hrvatskoj.

Najpoznatija globalna platforma TEDx usmjerena na ideje vrijedne širenja u Zagrebu na svom 11. izdanju okupila je zajednicu strastvenih umova iz područja robotike, blockchaina, gaminga, umjetne inteligencije, neuroznanosti, baleta i kinologije, a publici željnoj novih perspektiva o svakodnevici koja se u zadnje dvije godine znatno promijenila, prenijeli su svoje vizije budućnosti te se upisali u povijest zagrebačkog izdanja.

Inače, TED (Technology, Entertainment, Design) je inicijalni brend koji je u početku podrazumijevao dvije godišnje konferencije u Americi – TEDConference i TEDGlobal. Od 2009 godine počeo je s izdavanjem licence trećim stranama za organiziranje samostalnih tzv. TEDx događaja koji su u potpunosti planirani i koordinirani samostalno od strane različitih zajednica, a svi TEDx događaji podliježu TED-ovim pravilima. Dobivanje licence je besplatno, ali je potrebno udovoljiti kriterijima organizacije te korištenja naziva i logotipa do izbora govornika, sponzora, odnosa s medijima i odabira dvorane.