U razdoblju od 1. do 8. studenog, sudjelovali smo u Erasmus+ projektu “Empowering Youth Through Blockchain” koji se održao u Trnavi, Slovačka. Projekt je okupio mlade iz Mađarske, Turske, Španjolske, Portugala, Slovačke, Litve i Hrvatske. Glavni ciljevi ovog projekta bili su educirati mlade o potencijalu blockchain tehnologije te potaknuti kreativno i inovativno korištenje tehnologije u rješavanju poslovnih izazova.

Što smo naučili?

Dani su bili ispunjeni raznim zanimljivim sadržajima, a glavna tema projekta bila je vezana uz blockchain tehnologiju koja postaje sve prisutnija u svakodnevnom životu, posebno u financijskom sektoru. Pričali smo o tome kako i kada je blockchain nastao te kako se web razvijao kroz godine. Prva radionica naučila nas je funkcionalnosti blockchaina te smo u praksi morali napraviti ljudski blockchain tako što smo zapisivali na papirić broj sudionika koji sjedi prije nas i svoj broj (kao što block u blockchainu ima zapis prijašnjeg blocka i svoj). Na prezentaciji o primjeni blockchaina, naučili smo u kojim se sve sektorima primjenjuje te koje su mu prednosti i nedostatci. Upoznali smo se s kriptovalutama, koje su i gdje se trenutno primjenjuju. Također, naučili smo razliku između kriptovalute i tokena. Upoznali smo se i s kripto novčanikom koji služi za transakcije. Spominjali smo regulaciju i oporezivanje na primjeru praksi iz država odakle dolazimo. Radili smo “case studyje” o temama koje su bile orijentirane prema mladima kao što su: zapošljavanje, glasanje te savjetovanje i pružanje pomoći mladima. Posljednji dan zaključili smo s prezentacijom o NFT-u (Non-fungible token) za koju se predviđa uspješna budućnost. Reflektirali smo sve što smo naučili tijekom projekta i podijelili svoja iskustva. Dobili smo certifikate te završili sa službenim dijelom projekta.

Izradili smo brošure s najbitnijim informacijama vezanim uz blockchain!

Jedna od aktivnosti bila je izrada brošura za terminologiju po želji. Napravili smo brošure o različitim temama koje smo naučili kroz ovaj Erasmus+ projekt kao što su: Web 1,2,3, blockchain, kriptovalute itd.

Svaki dan smo imali priliku družiti se i upoznavati kroz razne društvene igre, grupni rad i interaktivne radionice. Na interkulturalnoj večeri svaka je država predstavljala svoje ljepote i zanimljivosti. Isprobavali smo različite slatke i slane delicije, a probali smo i slovačke specijalitete poput Bryndzové Halušky. Tijekom ovih sedam dana bilo je dovoljno slobodnog vremena za obilazak grada pa smo tako bili u staroj gradskoj jezgri gdje smo obišli razne građevine koje su građene u baroknom stilu. Bio je ovo vrlo zanimljiv projekt.