Za točno dva tjedna počinju besplatne petodnevne STEM radionice za srednjoškolce iz cijele Hrvatske, a koliko je jako odjeknula vijest o STEM akademiji govori više od 800 prijava za sudjelovanje!

Besplatne radionice koje će se održati od 21. do 25. veljače namijenjene su srednjoškolcima od 1. do 4. razreda različitih škola iz cijele Hrvatske, a svim polaznicima radionica STEM akademije koji nisu iz Zagreba osiguran je hostelski smještaj i prijevoz.

STEM akademija projekt je Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, a provodi se u suradnji s partnerima Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra, koji će održati radionice za srednjoškolce usmjerene na primijenjeno računarstvo, multimedijsko računarstvo, robotiku i geološko inženjerstvo.

Četiri različite radionice

Na STEM akademiji moguće je sudjelovati na jednoj od četiri različite radionice.

Strastveni gejmeri će se moći upoznati s izradom video igara u Unity softveru prilikom čega će se sresti s cijelim spektrom disciplina potrebnih za izradu igre, ali i razviti vještine uporabe različitih alata, aplikacija i programa kojima će kreirati vlastitu igricu!

One koje zanima izrada aplikacije za mobitel na Android radionici mogu naučiti kako razviti vlastitu mobilnu aplikaciju koristeći Java programski jezik, a istu će onda i testirati na Android Virtual Deviceu te će se općenito upoznati s osnovama Jave, procesima i elementima razvoja jednostavnih aplikacija u Android okruženju.

Za sve koje zanimaju roboti, kako njima upravljati i unaprijediti ih, sprema se radionica robotike na kojoj će naučiti kako izgraditi koncept robota putem odgovarajućeg softvera te kako ga ispisati putem 3D pisača i zatim montirati. Zabavno, poučno i korisno, ali vrhunac radionice bit će sinkronizacija s bespilotnom letjelicom koja će uz njihovu pomoć poletjeti s platforme instalirane na robotu u svrhu izviđanja, a to će ujedno biti i simulacija misije na Marsu. Poprlično kul, zar ne?

Dok ne odemo na Mars, ipak ćemo biti na Zemlji.

Točnije, na našoj radionici Zemlja, čovjek i geotehnologija uz terenske i laboratorijske interaktivne demonstracije i vlastite pokuse te zanimljive primjere polaznici mogu otkriti koje se sve blago nalazi pod našim nogama i bez kojeg bi naš život bio nezamisliv te kako ga održivo koristiti i sačuvati za buduće generacije. Radionica je spoj primijenjene kemije, geologije, geološkog inženjerstva i geotehnologije te će vam dati zanimljiv uvid u neraskidivu vezu Zemlje i čovjeka.

Prijave traju još dva dana

Veliki broj srednjoškolaca iščekuje rezultate svojih prijava za STEM radionice, ali nije još sve gotovo!

Naime, prijave su otvorene do 6. veljače u 23:59 i moguće su putem linka.

Provedba projekta STEM akademija započela je 26.09.2021. i ukupnog je trajanja od dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn.