Studijsko putovanje u Budimpeštu proveli smo u sklopu “STEM akademija” projekta, u suradnji s partnerima Visoko učilište Algebra, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom u Zagrebu te Institutom za razvoj obrazovanja. Tijekom tri dana, imali smo priliku posjetiti tri institucije koje su nam približile svoje djelovanje u STEM području – Óbuda University, Alternatív Közgazdasági Gimnázium i Fablab Budapest.

Program studijskog putovanja

Prvi dan našeg putovanja bio je rezerviran za posjet Óbuda University-u te Alternatív Közgazdasági Gimnázium.

Óbuda University u Budimpešti tehnički je fakultet koji, osim obrazovanja, pridaje veliki značaj inovacijama te istraživanju i razvoju. Uz kratko predstavljanje te obilazak fakulteta, imali smo priliku posjetiti i njihov istraživački laboratorij gdje smo iz prve ruke vidjeli robote koje razvijaju za medicinske svrhe.

Alternatív Közgazdasági Gimnázium ili Alternativna Privatna Gimnazija dala nam je potpuno drugačiji uvid u obrazovanje. U razgovoru s jednim od tamošnjih profesora, saznali smo da je njihov koncept u potpunosti odustao od tradicionalnih instrumenata obrazovanja. Njihovo osnovno odgojno-obrazovno načelo škole je da se dijete ne priprema za život nego da ga živi. Individualne osobnosti učenika stavljaju u fokus uzimajući u obzir njihove osobne potrebe i brige. Veliki značaj u školovanju pridaju upravo STEM područjima, a velika zanimljivost je da su njihovi učenici osvojili čak drugo mjesto u natjecanju u robotici u Rio de Janeiru.

Posljednji dan posjetili smo FabLab Budapest, otvoreni laboratorij gdje se mogu ostvariti različite inovativne ideje. Ovdje smo imali priliku vidjeti 3D printere, laserske rezače i druge strojeve koje koriste za stvaranje prototipa. Bilo je iznimno zanimljivo vidjeti kako se, na inovativan način, koriste napredne tehnologije za stvaranje proizvoda na kojima rade.

Putovanje u Budimpeštu bilo je iskustvo koje nam je pružilo puno novih saznanja. Praktični primjeri i interakcija s inovativnim institucijama pomoglo nam je razumjeti kako je moguće primijeniti nove inovativne ideje u različitim područjima.

 

O projektu

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije 29.06.2021. započeo je s provedbom projekta UP.04.1.10.0089 „STEM Akademija“ ukupnog trajanja dvije godine.

Provedba projekta “STEM akademija” započela je 29.06.2021. i ukupnog je trajanja od dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn. Projekt se provodi u suradnji s partnerima: Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra.

 

 

 

 

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj bloga isključiva je odgovornost Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.