Prednost mentorstva

Mentorstvo je vrijedan resurs koji može učiniti veliku razliku na poduzetničkom putu. Nudi uvide iz prve ruke, praktične savjete i čvrstu ruku koja će vas voditi kroz složeni teren poslovanja. U programu “Growing Youth Potential” mentorstvo ima ključnu ulogu u oblikovanju razumijevanja poduzetništva kod sudionika.

Nakon što su prošli sve radionice, naši sudionici put su nastavili kroz mentorski proces.

Upoznajte naše mentore!

Andrej Hanzir je voditelj ključnih projekata u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije. On je osoba zadužena za nadzor svih projekata i voditelj tima LEAP Summita. Andrej ima ogromno iskustvo u upravljanju projektima te je nagrađen kao najbolji projektni menadžer u Hrvatskoj i treći najbolji mladi projektni menadžer u svijetu prema izboru International Project Management Association. Andrejevo iskustvo uključuje i poduzetničke vještine stečene tijekom osnivanja dvije nevladine organizacije i jednog start-upa. U GYP-u je bio zadužen za teme poduzetništva, poslovnog razvoja, poslovnog modeliranja, financija i mjerenja utjecaja.

Tena Žganec je voditeljica projekata u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije gdje kroz različite aktivnosti i programe nastoji mladima dati priliku da budu kreativni, odgovorni i proaktivni u svojim zajednicama. Po struci fonetičarka, Tena se bavi i edukacijom na temu komunikacije i javnog nastupa, a redovito održava i radionice za sve uzraste, od vrtićke dobi nadalje. Tena je u GYP-u bila zadužena za teme vezane uz design thinking, inovacije i pitching.

Matea Frankulin bila je voditeljica marketinga u Hrvatskom uredu za kreativnost i inovativnost. Nadzire vođenje vidljivosti svakog projekta u javnosti i medijima, kao i kreiranje strategija za digitalno i klasično oglašavanje te pomaže u organizaciji događanja. Sa svojim naprednim iskustvom iz HUKI-ja i prethodnih agencija za digitalni marketing, u GYP-u je preuzela vodeću ulogu u temama vezanim uz marketing i komunikaciju.

Blanka Hlad je voditeljica projekata s preko 10 godina iskustva rada i volontiranja u nevladinom sektoru. Magistrirala je socijalnu pedagogiju i pohađala psihoterapijsku edukaciju iz područja realitetne terapije. Uz formalno obrazovanje završila je tečajeve kao što su Trening za trenere za ljudska prava, Rad s mladima – Metode za rad s mladima, Inicijativa mladih – Rad s mladićima itd. Ima iskustva u individualnom i grupnom radu s ljudima u raznim temama koji se fokusiraju na osobni i profesionalni razvoj. U GYP-u je bila zadužena za teme dobrobiti, samopercepcije i opće podrške sudionicima sa smanjenim mogućnostima.

GYP platforma

Jedna od najznačajnijih prednosti mentorstva je mogućnost postavljanja pitanja. U potrazi za znanjem, sudionici su iskoristili priliku da potraže smjernice o raznim temama.

Pri tome su mogli koristiti Growing Youth Potential platformu koja je dostupna na čak 6 različitih jezika: engleskom, hrvatskom, slovenskom, njemačkom, mađarskom i rumunjskom! Na samoj platformi, sudionici, ali i svi drugi zainteresirani, mogu kreirati vlastiti profil te objasniti svoju poduzetničku ideju. Ono što je još važnije – mogu postaviti i pitanje na koje im naši mentori odgovaraju u najkraćem mogućem roku!

Osim postavljanja pitanja, na platformi je moguće pronaći velik proj raznih članaka i resursa za sve koje interesiraju poduzetničke vode.

Učite iz pitanja naših sudionika

Zanimaju vas neka od pitanja koja su mučila naše sudionike? Dijelimo s vama, neke od naših odgovora:

Mogu li nekako dodatno zaštititi brend, npr. proces proizvodnje ili nešto treće?

Ako postoji unikatnost u određenom segmentu proizvoda, proizvodnog procesa ili nešto drugo moguće je zaštititi intelektualno vlasništvo. Može se zaštititi brend (žig), industrijski dizajn, također ako primjerice postoji potencijal za oznaku izvornosti, itd.

Više info: https://www.dziv.hr/

Također, na razini EU postoji EUIPO (European Union Intellectual Property Office) koji se bavi zaštitom na razini cijele EU. Više info: https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/guest/home

Kako dogovoriti vlasničku strukturu s osnivačima i (ranim) investitorima da bude poštena prema svim dionicima? Drugim riječima, kako možete ne iskoristiti nikoga u tom procesu, a da sami niste iskorišteni?

Ovisi tko što unosi u poduzetnički pothvat. U početku su veoma bitni detaljni razgovori o očekivanjima i mogućnostima. (što određeni osnivač očekuje od cijele priče, što može ponuditi, što želi unijeti, itd.). Kod osnivača je generalno stvar dogovora. Kod ranih ulagača opet ovisi tko su ulagači. Ako su to već neki VC fondovi itd. radi se valuacija startupa (ovisno u kojoj fazi ulagači ulaze – je li to rana faza gdje postoji samo ideja pa je to seed investicija ili postoji već neki prototip pa je to primjerice serija A – https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/102015/series-b-c-funding-what-it-all-means-and-how-it-works.asp). Ovisno o valuaciji i investiciji koju investitor daje nudi se vlasnički udio u poduzeću koji vlasnici mogu odbiti ili prihvatiti.

Kako doći do pitch-a, odnosno situacije da pitchate za kapital ili za B2B prodaju?

Prijavom na startup natjecanja, startup inkubatore/akceleratore, direktnim kontaktom prema određenim poduzećima itd. (ako je B2B prodaja).

 

Must read literatura za poduzetništvo i marketing?

[Poduzetništvo]
1) https://www.amazon.com/Lean-Startup-Entrepreneurs-Continuous-Innovation/dp/0307887898
2) https://www.goodreads.com/book/show/18050143-zero-to-one

[Poduzetništvo & marketing]
1) https://www.amazon.com/Purple-Cow-New-Transform-Remarkable/dp/1591843170

[Marketing]
1) https://www.amazon.com/Epic-Content-Marketing-Different-Customers/dp/0071819894
2) https://atomskimarketing.com/

 

Nadamo se da smo ovime pomogli još nekom izvan GYP programa, a u slučaju da i vi imate pitanja za nas – slobodno nam se javite putem GYP platforme!

 

Projekt se provodi u okviru Erasmus+ programa koji sufinancira Europska unija te koji podržava razvoj znanja i vještina u područjima edukacije, treninga, mladih i sporta. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije.

Više o programu može se pročitati ovdje: https://ampeu.hr/erasmus