Sve češće se susrećemo s pojmovima – održivi razvoj, obnovljivi izvori energije, energetska učinkovitost itd. Najveći fokus upravo je na energetskoj učinkovitosti – na koje načine ih postići, kako smanjiti potrošnju, kako pametnije koristiti električnu energiju i sl. 

Energetska učinkovitost je praksa korištenja manje energije za postizanje istih (ili boljih) rezultata. To se može učiniti različitim metodama, poput upotrebe učinkovitijih uređaja i rasvjeta, korištenje obnovljivih izvora energije i smanjenje otpada. 

Energetska učinkovitost može pomoći smanjiti troškove energije, poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti utjecaj na okoliš. 

Kako bi postali energetski učinkovitiji, potrebno je prvo shvatiti što je energija. Osim toga, treba procijeniti trenutnu potrošnju energije u kući ili poslovnom prostoru, kao i razumijevanje različitih dostupnih vrsta energetske učinkovitosti. 

Također je važno razumjeti različite vrste dostupnih izvora energije, kao što su električna energija, prirodni plin i nafta. Svaka vrsta izvora energije ima svoje prednosti i nedostatke, a njihovo razumijevanje može pomoći u donošenju odluka o energetskoj učinkovitosti.

 

Vrste energetske učinkovitosti

Postoji nekoliko različitih vrsta energetske učinkovitosti, a najčešća vrsta su energetski učinkovitiji uređaji i rasvjeta. Oni su dizajnirani da koriste manje energije, a da i dalje pružaju istu razinu izvođenja. Na primjer – LED rasvjeta može koristiti do 80% manje energije od tradicionalne žarulje sa žarnom niti, dok uređaji s certifikatom ENERGY STAR mogu koristiti do 30% manje energije od necertificiranih modela.

Druga vrsta energetske učinkovitosti su obnovljivi izvori energije, kao što su sunce, vjetar, energija valova, geotermalna energija, hidroenergija, energija biomase, energija plime i oseke. Ovi se izvori energije smatraju čistima i obnovljivima i mogu pomoći smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima. Osim toga, mogu pružiti pouzdaniji i isplativ izvor energije.

Prednosti energetske učinkovitosti

Energetska učinkovitost može pružiti niz prednosti, kako kratkoročno tako i dugoročno. Kratkoročno, energetska učinkovitost može smanjiti troškove energije i poboljšati kvalitetu zraka. Osim toga, može pomoći u smanjenju utjecaja proizvodnje energije na okoliš jer je potrebno proizvesti manje energije za proizvodnju iste količine energije.

Dugoročno, energetska učinkovitost može pomoći u smanjenju potrebe za novim izvorima energije i može pridonijeti smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Također, energetska učinkovitost može pomoći u poboljšanju kvalitete života jer je potrebno manje energije za napajanje domova i poslovnih prostora.

Najbolji primjeri iz prakse koji se mogu implementirati kako bi se maksimizirala energetska učinkovitost:

  •  Ugradnja energetski učinkovitih uređaja i rasvjete
  •  Korištenje obnovljivih izvora energije
  •  Smanjenje nepotrebnog korištenja električne energije – gašenjem svijetla i ostalih uređaja kada se ne koriste
  •  Ulaganje u tehnologije koje štede energiju kao što je LED rasvjeta, određeni električni uređaji
  •  Povećanje toplinske zaštite postavljanjem toplinske izolacije te energetski učinkovite stolarije
  •  Povećanje učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja, ventilacije
  •  Korištenje državnih poticaja za energetsku učinkovitost

 

Uz dostupne tehnologije za uštedu energije, vlada nudi niz poticaja za potporu energetske učinkovitosti. Ti poticaji mogu uključivati porezne olakšice ili zajmove za pomoć u nadoknadi troškova tehnologija za uštedu energije. Neke države čak nude popuste na režije za energetski učinkovite uređaje i rasvjetu.

Energetska učinkovitost ključni je dio smanjenja troškova energije i poboljšanja kvalitete zraka, a s pravim alatima i znanjem, svaki dom ili poslovni prostor može povećati energetsku učinkovitost i ostvariti maksimalnu uštedu.

 

Više o samoj temi možete saznati 26. siječnja 2023. godine na konferenciji Designing Green Future. Sudjelovanje je besplatno te ulaznicu možete nabaviti putem Entria.