Tema projekta

Svakodnevno učimo ili čitamo o temi mentalnog zdravlja, ali nemamo mnogo prilika susresti se s ljudima koji boluju od nekog mentalnog poremećaja te su voljni podijeliti svoju priču. Ovim projektom naučile smo više o različitim poremećajima mentalnog zdravlja kao što su anksioznost, depresija, bipolarni poremećaj, shizofrenija, ADHD i dr. te kako ih prepoznati i pomoći osobi koja od njih boluje. Neki od sudionika ovog Erasmus+ training coursea, mladi ili osobe koje rade s mladima, podijelili su vlastita iskustva o nekoj od spomenutih bolesti, ali i o bliskim susretima s osobama koje od njih boluju. 

Što smo naučili?

Pomoć, podrška okoline te komunikacija ključni su dijelovi funkcionalne sredine kako bi se pomoglo osobama koje već pokazuju početne znakove razvoja određene bolesti. Naglasili smo važnost smirene, asertivne, otvorene i ohrabrivajuće komunikacije u grupi, kao i empatije, uvažavanja i razumijevanja individualnih potreba te inkluzije i stvaranja sigurnog mjesta za izražavanje. Također, upoznali smo se s različitim tipovima osobnosti (director, supporter, promotor, analyzer) te kako komunicirati sa svakim od njih kako bi se stvorila skladna okolina, ali i o preprekama prilikom komunikacije koje je bitno osvijestiti kako bismo izbjegli nesporazume i konflikte te stigmatizaciju.

Podsjetili smo se i važnosti brige o sebi (self-care), kao i postavljanja granica u radu. Istaknuli smo dobre prakse poput vježbanja, aktivnog načina života, relaksacije, iskazivanja zahvalnosti, vođenja dnevnika, mindfulnessa i balansa između poslovnog i privatnog života.

Upoznali smo se i s metodama koje pomažu pri smirivanju intruzivnih i negativnih misli poput  disanja 4×4 (4 sekunde udah, 4 zadržavanje zraka, 4 izdah, 4 zadržavanje), metode promatranja negativnih misli poput oblaka na nebu, metode preoblikovanja negativnih misli, metode činjenja suprotnog od onog što nam emocije govore i sl.

Izradili smo i letke s nužnim informacijama!

Izradili smo i letke s osnovnim informacijama o dostupnim linijama za pomoć u kriznim stanjima te podsjetnik na metode i alate koje pomažu u borbi s problemima mentalnog zdravlja.

 

Svaku večer bila su organizirana različita druženja kroz koja smo upoznali Terrassu, a tijekom interkulturne večeri i kulture ostalih sudionika s projekta.

 

Tijekom ovih desetak dana bilo je i dovoljno slobodnog vremena za obilazak Barcelone i posjet najznačajnijih znamenitosti kao što su gotička četvrt, Gaudijeva Casa Batllo, Sagrada Familia, park Guell te mnoge druge, ali i osvježenje na španjolskoj obali.