Ovoga travnja u sklopu Erasmus+ strateškog partnerstva pod nazivom “Inclusion is On” posjetili smo partnere iz Budimpešte koji su nam podijelili dragocijene informacije o načinu rada sa slabije razvijenim zajednicama i inkulzivnim aktivnostima koje provode u sklopu svojih programa.

 

Program putovanja

Prvi dan našeg putovanja nazočili smo predstavljanju organizacije Élményakadémia koja provodi aktivnosti i organizira kampove na otvorenom za djecu slabije razvijenih lokalnih romskih zajednica. Predstavili su aktivnosti na kojima rade, izazove s kojima susreću te na koji način provode komunikaciju s romskim obiteljima iz kojih dolaze njihovi sudionici programa. Nakon predstavljanja održana je radionica pod nazivom “Šest koraka do inkluzivnosti organizacije” kojom su obuhvaćene teme uvođenja inkluzivnosti u radne programe udruge, kako se nositi s izazovima tijekom procesa inkluzije i na koji način stečeno znanje pravilno prenijeti na rad svojih organizacija. U radionici su sudjelovali i dva mladića s oštećenjem vida kojima su aktivnosti bile prilagođene kako bi se mogli uključiti u timske zadatke grupe čime smo iz prve ruke mogli vidjeti uspješne metode inkluzije sudionika koji imaju određeni izazov.

U drugom danu organizirana je radionica “Pedeset načina sudjelovanje” koja nam je dala uvid u oblike aktivizma i uključenosti mladih. Organizacija GYIÖT koja nas je ujedno i ugostila u Budimpešti upoznala nas je s načinima aktivacije mladih skupina koje radi kroz svoje projekte, razvoju njihovih profesionalnih usmjerenje te kontinuiranom provođenju treninga kojima želi pospješiti njihove vještine.

Naše putovanje završilo je predstavljanjem studentskog radia “Radio R” čiji su voditelji održali radionicu o izradi podcasta na kojoj smo usvojili osnove izrade ovog formata, upoznali se sa opremom koja nam je potrebna za snimanje kao i troškovima koje ovaj format zahtjeva. Edukaciju poslijenjeg dana zaključila je koordinatorica projekta sa strane Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, Blanka Hlad, koja je provela aktivnosti u okviru design thinking metode kao pripremu za Innovation Model koji je jedan od projektnih rezultata. Daljnjim aktivnostima partneri projekta žele formirati vlastite alate koji će promicati inkuzivan rad s mladima unutar svojih organizacija. 

 

O projektu

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije partner je u projektu financiranom u okviru Erasmus+ KA2 programa čiji su drugi partneri udruge iz zemalja Finske, Estonije, Italije, Češke i Mađarske.

Glavna svrha ovog projekta jest povećati znanje stručnjaka o inkluziji svih mladih kroz organizaciju slobodnih aktivnosti te educiranje stručnjaka u Europi o kreiranim alatima.

Ciljna skupina su stručnjaci koji rade s mladima, a projekt se provodi u razdoblju od 2021. do 2024. Godine.

Do sada je održano pet radionica koje uključuju inkluzivnost mladih, a sljedeća radionica najavljena je na jesen gdje će nas ugostiti partneri iz Češke.